Göz morluğu -

Nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir

İster spor sahasında, ister köpeğinizle oynarken ya da sadece bir şeye çarpma sonucunda göz morluğu oldukça kolay meydana gelebilir. Her zaman ciddi bir şey değildir, ancak göze hoş görünmeyen bir morluk ile dolaşmak can sıkıcı olabilir. DAHA İYİ GÖRMEK, göz morluğunuza karşı ne yapmanız gerektiğini ve ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiğini açıklamaktadır.

Göz morluğu nedir, nedenleri nedir?

Göz morluğu nedir, nedenleri nedir?

Göz morluğu veya periorbital hematom, genellikle göz yuvalarında, göz çevresindeki bir zedelenmedir.

Göz çevresinde veya yakınında yaşanan künt kuvvet travması, kılcal damarların patlamasına ve deri altında kanamaya neden olabilir1. Gözleri çevreleyen yağ dokuları ve buradaki kas eksikliğinden dolayı kan burada toplanma eğilimindedir ve cilt koyu kırmızı, mor veya siyah ve zedelenmiş görünür. Morlukların ve yumuşak doku şişliklerinin görünümü, kemiğe yakın olmaları ve göz çevresindeki cildin oldukça ince olmasından dolayı daha da kötüleşir.

Künt kuvvet travması (bu delici bir yaralanmadan farklıdır) genellikle göze herhangi bir darbe türünden kaynaklanır. Göz morluklarının diğer nedenleri şunlardır:

  • Sinüs enfeksiyonları veya bir alerji veya alerjik reaksiyon (örneğin burun veya göz kapağını bir arı sokmasından dolayı).
  • Yüz cerrahisi, örneğin, burun cerrahisi.
  • Kırışıklık önleyici enjeksiyonlar gibi estetik tedaviler.
  • Apse veya diş enfeksiyonları gibi diş problemleri.
  • Bazal kafatası kırıkları, kırıktan kaynaklanan kanın yumuşak göz dokusu etrafında biriktiği “rakun gözleri” veya “panda gözleri” olarak adlandırılan iki gözde morluğa neden olabilir. Kafatası veya kafa travması şüphesi varsa tıbbi yardım alın.

Göz morluğu ne kadar sürer?

Yaralanmanın şiddetine ve yaşınıza bağlı olarak göz morluğu yaklaşık iki hafta içinde kaybolabilir. Yaralanmayı takip eden bir veya iki gün içinde göz çevresinde toplanan kandaki hemoglobin bozulduğundan büyük olasılıkla şişlik ve renk değişikliği en kötü halini alacaktır. Sonrasında şişlik yavaş yavaş azalacak ve morluk tamamen kaybolmadan önce koyu kırmızı veya siyahtan sarı-yeşil bir renge dönüşecektir.

Özellikle renk değişikliği ve şişliğin kaybolması uzun sürerse veya iki hafta sonra herhangi bir solma belirtisi görünmezse tıbbi bir görüş almak önemlidir.

Göz morluğuna genellikle gözün beyaz kısmında görülen damar çatlamaları eşlik eder (subkonjonktival kanama). Göz kırmızı ve kanlı görünür, ancak ağrı veriyormuş gibi ve ciddi görünse de, göz yüzeyinde kaşınma dışında başka bir şey yaşamazsınız.
 

Künt kuvvet nedeniyle gözdeki kan damarları çatlayabilir ve gözün beyaz kısmı (sklera) kırmızı ve kanlı görünür.
Künt kuvvet nedeniyle gözdeki kan damarları çatlayabilir ve gözün beyaz kısmı (sklera) kırmızı ve kanlı görünür.

Morluğunuzla birlikte kırmızı leke zamanla kaybolur ve eğer aynı zamanda bir akıntı olmaz veya tekrarlamazsa doktora görünmenize gerek yoktur.

Göz morluğu tedavisi için ilk yardım önlemleri

Göze alınan bir darbe veya yumruktan sonra, bölgeyi soğuk kompres uygulayarak rahatlatmak en iyisidir. Bunu yaralanmadan sonra mümkün olan en kısa sürede -tercihen 48 saat içinde- yapın.
Yaralanmadan kısa bir süre sonra göz bölgesine uygulanan soğuk kompres şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Yaralanmadan kısa bir süre sonra göz bölgesine uygulanan soğuk kompres şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Yaralanmadan kısa bir süre sonra göz bölgesine uygulanan soğuk kompres şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.

Eğer bir buz torbanız veya soğuk jel kompresiniz varsa bir beze sarın ve etkilenen bölgeye nazikçe tutun. İlk yardım çantalarında bulunan türden anında soğuk kompresler, paketi sıkılarak etkinleştirilebilir.
 
Elinizde bir buz torbası yoksa bir avuç buz küpünü veya bir torba donmuş sebzeyi de bir bezin içine sarabilirsiniz. Her ne kullanırsanız kullanın, buz yanıklarına ve yara izlerine neden olabileceğinden çıplak tenle doğrudan temas etmemesi için temiz bir kat kumaşa sarın. Çiğ et bakteri taşıyabileceğinden bifteğinizi ızgara yapmanız daha iyidir.
 
Kompresi etkilenen bölgeye bir seferde en fazla 20 dakika uygulayın. Ağrıyı hafifletmek ve şişliği azaltmak için bunu birkaç gün yapabilirsiniz.
 
Göz morluğu ile birlikte genellikle hafif bir baş ağrısı veya hassasiyet ve göz ağrısı yaşanır. Parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alabilirsiniz, ancak kanı incelttiği ve morluğun daha kötü görünmesine neden olacağından aspirin almaktan kaçının.

Ne zaman tıbbi yardım istenmeli?

"Göz morluğu" denmesine rağmen, gözün kendisi her zaman yara almaz veya travmadan etkilenmek zorunda değildir. Eğer öyle olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede bir sağlık uzmanına danışın.

Morluğunuz yüksek ihtimal endişelenmenizi gerektirmez, ancak en yakın doktorunuza veya acil servise gitmenizi gerektiren durumlar vardır. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre ciddi göz yaralanmalarının belirtileri şunlardır2:

  • Göz küresinde yaşanan ve devam eden ağrı.
  • Etkilenmemiş göze kıyasla bulanık görüyor veya yaralı gözle görmekte zorlanıyorsanız.
  • Göz kapağında dikiş gerektirebilecek yırtık veya kesik.
  • Gözlerin her zamanki gibi birlikte veya uyum içinde hareket edememesi.
  • Diğer göze göre göz bebeği boyutu veya şeklinin anormalliği.
  • Gözlerden biri veya her ikisinin de yuvalarından dışarı çıkmış gibi görünmesi.
  • Göz bebeğinin ön kamarasında kan veya sıvı birikmesi (hifema). Bu ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse göz tansiyonunun artmasına ve olası görme kaybına neden olabilir, bkz. göz tansiyonu.
  • Gözün içinde yırtılmaya ve tahrişe neden olan ve çıkarılamayan bir parçacık veya nesne.
     

Göz morluğunu giderme

Özel bir göz morluğu tedavisi yoktur. Tek seçenek beklemek ve vücudunuzun ve dokunun kendiliğinden iyileşmesine izin vermektir.

Başlangıçta en iyisi etkilenen bölgeye buz koymaktır. İki gün sonra ağrı hala devam ediyorsa sıcak kompres deneyin ancak çok sıcak olmamasına dikkat edin cildiniz yakacak derecede olmamalıdır. Isı metabolik bozulmayı destekleyebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Yeterince dinlenin, bol sıvı için ve bölgeye daha fazla zarar vermemeye dikkat edin.

Göz morluğunu gizleme

Morarmış gözler çok fazla dikkat çekebilir ve morluğunuzla insanlara görünmek utanç verici olabilir! Morarmış gözünüzü gizlemenin en kolay yolu büyük bir güneş gözlüğü kullanmaktır.
 
En iyisi şişlik azalıncaya kadar kapatıcı ve göz morluğu makyajını bırakmaktır. Kapatıcıyı uygulamadan önce ciltte herhangi bir açık kesik olmadığından emin olun.

Göz yaralanmaları nasıl önlenir

Bazı durumlarda göz morlukları ve göz yaralanmaları önlenebilir. Günlük gözlüğünüz kesinlikle kırılmaz bir malzemeden yapılmalıdır ve şayet kaliteden emin değilseniz göz sağlığı uzmanınıza danışın.

Aşağıdaki durumlarda koruyucu gözlük kullanmalısınız:

  • Eğer inşaat gibi, göz yaralanması riskinin yüksek olduğu bir meslekte çalışıyorsanız.
  • Elektrikli el aletleri veya hızlı hareket eden nesneler kullandığınız evde kendin yap projeleri üzerinde çalışırken.
  • Squash gibi sporlarda her zaman koruyucu sporcu gözlüğü takmanız önerilir.
  • Göz yaralanması riski olan herhangi bir faaliyete katıldığınızda tercihen koruyucu gözlük veya siperli bir kask takın.  
Koruyucu gözlük veya özel olarak tasarlanmış sporcu gözlüğü kullanarak göz yaralanmaları önlenebilir.
Koruyucu gözlük veya özel olarak tasarlanmış sporcu gözlüğü kullanarak göz yaralanmaları önlenebilir.

Göz altındaki koyu renk halkaların nedenleri nelerdir?

Herhangi bir yaralanmanın neden olduğu göz morluklarından farklı olarak, göz altı torbaları veya göz şişliği çoğunlukla kozmetik bir şikayettir. Daha önce de belirtildiği gibi, göz çevresi ve altındaki cilt oldukça incedir ve bu bölgedeki renk değişiklikleri daha belirgin görünür.

Gözlerinizin altındaki koyu renk halkaların birkaç nedeni vardır. Cilt tonu ve dokusu ile genetik faktörlerin kesinlikle bir payı vardır.

Şişme ve renk tonunun yoğunluğu aşağıdaki nedenlerden dolayı da artabilir:

  • Uykusuzluk.
  • Sinüs enfeksiyonunuz olduğunda veya alerji eğiliminiz varsa.
  • Cildin yaşlanması nedeniyle.
  • Yüksek stres seviyeleri.
  • Sıvı alımınız çok düşük olduğunda.
  • Çok fazla tuzlu veya işlenmiş gıda tükettiğinizde, sıvı tutulumu daha yüksek olup göz çevresinde aşırı şişliğe neden olabilir.
  • Sigara kullanımı.
  • Aşırı alkol kullanımı.
Göz altındaki torbaların görünümü, uyku eksikliği, diyet, stres ve yaşam tarzı seçimlerine bağlı olarak daha da kötüleşebilir.
Göz altındaki torbaların görünümü, uyku eksikliği, diyet, stres ve yaşam tarzı seçimlerine bağlı olarak daha da kötüleşebilir.

Göz altındaki koyu renk halkalardan kurtulma

Kozmetik tedaviler, göz altı torbalarına kalıcı veya yarı kalıcı bir çözüm sunabilir. Bunlar arasında dolgu maddeleri, blefaroplasti (fazla deri, yağ ve ilgili kas ve tendon dokularının eksizyonu ve çıkarılması veya yeniden konumlandırılmasını veya her ikisini de içerebilen kozmetik göz kapağı ameliyatı), lazer tedavileri veya kimyasal soyma yer alır. Daha fazla bilgi için güvenilir bir estetik uzmanına danışın.

Alternatif olarak aşağıdaki ev yapımı ilaçlardan ve yaşam tarzı iyileştirmelerinden herhangi birini deneyebilirsiniz:

  • Her gün, özellikle E vitamini içeren nemlendirici ürünler olmak üzere renk açıcı krem veya göz kremi uygulayın.
  • Güneşe maruziyeti azaltın ve güneş kremi veya 400 nm'ye kadar koruma sağlayan gözlük kullanarak gözlerinizi ve etrafındaki alanı zararlı UV ışınlarından koruyun.
  • Bol sıvı tüketin ve bol miktarda taze meyve ve sebze içeren sağlıklı bir diyet uygulayın.
  • Her gece en az 7 saat uyuyun.
  • Eğim geceleri yatağınıza fazladan bir yastık kullanarak daha dik bir pozisyonda uyuyun.
  • Dolaşımı iyileştirmek için gözlere masaj yapın.
  • Haftada bir veya iki kez en az 10 dakika boyunca gözlerinizin üzerine çay poşeti veya salatalık dilimleri uygulayın.
  • Şişkinliği azaltmak için zaman zaman bir soğuk jel göz maskesi ile kendinizi şımartın.
Sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinde bulunun   bu, göz morluğunun daha hızlı kaybolmasına yardımcı olabilir.
Sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinde bulunun bu, göz morluğunun daha hızlı kaybolmasına yardımcı olabilir.

Göz altındaki koyu renk halkalar için ne zaman doktora görünmelisiniz

Göz altındaki koyu renk halkalar tiroit sorunları, anemi, alerji veya vitamin eksiklikleri ile ilişkili olabilir. Renk değişikliği aniden ortaya çıkarsa ve kısa bir süre içinde önemli ölçüde kötüleşirse, doktorunuza danışın.

Görme Profilim Kişisel görme alışkanlıklarınızı şimdi belirleyin ve kişiselleştirilmiş gözlük camı çözümünüzü bulun.
Yakınınızdaki ZEISS Gözlükçüsünü Bulun

Related Articles

Gözlüğümü nasıl dezenfekte edebilirim ve yüzümde maske varken gözlük camlarımın buğulanmasını nasıl önleyebilirim?
Sağlıklı gözler için 10 öneri Kuru gözler ve göz yorgunluğunu önleme.

Sağlık + Koruma 2 May 2019

Tags:

Glokom – körlüğün ikinci en sık nedeni hakkında bilmeniz gereken her şey. Glokom göz tansiyonunu etkileyen ciddi bir göz hastalığıdır.

Sağlık + Koruma 14 Mar 2019

Tags:

Çocuk gözlükleri neden en iyi UV korumayı sağlamalıdır? Bütün ebeveynlerin çocukların gözlerini zararlı Ultraviyole Radyasyonundan (UVR) koruma hakkında bilmesi gerekenler.

Related Products