Ellerinizi yıkamak, iyi hijyen sağlamaya ve zararlı mikropların yayılmasını önlemeye yönelik yardımcı olmak üzere kanıtlanmış bir uygulamadır, ancak almamız gereken tek mantıklı koruyucu önlem bu değildir. Gözlük ve dijital cihazlar gibi sürekli dokunduğunuz nesnelerin temizlenmesi de günlük hijyen rutinlerimizin bir parçası olmalıdır.
2018 yılında, gözlükler üzerindeki bakteri seviyelerini araştırmak ve dört farklı temizleme yönteminin mikrobiyal yükleri azaltmada etkinliğini analiz etmek için Almanya'daki Hochschule Furtwangen Üniversitesi tarafından bir araştırma gerçekleştirildi. Test edilen temizleme yöntemleri; nemli alkollü ve alkolsüz gözlük temizleme mendilleri, kuru mendil ve kuru mikrofiber bezdi.
Çalışmanın sonuçları şunlardı:
- Tüm gözlükler bakterilerle -potansiyel patojenik olanlar da dâhil- kontamine olur ve bu nedenle enfeksiyon taşıyabilecek nesne olarak görülmelidir.
- Test edilen dört yöntemden en fazla mikrop azaltma oranını ≥ % 99 (azaltma anlamında) ile nemli gözlük camı temizleme mendilleri göstermiştir.
- Kuru mendil ve mikrofiber bezlerle yapılan temizlemenin bakteri azaltma seviyeleri daha düşük olduğu görüldü.
Açıkça görülüyor ki, nemli bir cam temizleme mendiliyle ıslak temizlik; kuru mendil ve bezlerle yapılan basit mekanik temizlemeden daha etkilidir.