İyi görmenin önemi

Eğer bir duyumuz eksilirse, diğer duyular onun görevini üstlenmek zorunda kalır. Gözler bunda önemli bir rol oynar.

İnsan duyuları çevresiyle temasından ibarettir. İnsan beyni görme, koku, tat ve dokunma nöronlarının işaretlerini anlamlı bir bütün halinde birleştirir. Fakat bir organın çalışmasını duruncaya kadar duyularımız konusunda düşünmeyiz.

İnsanların beş duyusu vardır: görmek için gözler, tat için dil, koku için burun, işitme için kulaklar ve dokunma için cilt. Bunlardan en önemli duyu organlarımız gözlerimizdir. Görme yoluyla tüm izlenimlerin %80’ine kadarını algılarız. Ve tat veya koku gibi diğer duyular çalışmayı durdurursa, bizi tehlikeden en iyi koruyan gözlerdir.

Örnek: soğuk algınlıkları

Soğuk algınlığı virüsü yılda ortalama üç veya dört kez ortaya çıkar. İnsanlar nezleye yakalandığında, müthiş yorgun ve koku ve tat duyusunun bozulduğunu hissederler. Sonuç olarak, birden bozulmuş gıda kokusu almak bizim için artık mümkün değildir. Koku genetik olarak önceden belirlenmiş bir programdır. Yenilebilir ve yenilemez olanları kokuyla ayırt etmek tek olası yol olduğu için, yaşamda kalmak için önemli bir şey olarak kullanılır. Eğer koku duyusu işleyişi durursa, hem bakarak hem de küçük son kullanma tarihi baskısını okumanın yanı sıra diğer izler yoluyla gözler görev üstlenir.

Örnek: yiyecek ve içecek

Başlangıçta tuhaf gelebilir, fakat tat duyusuna ek olarak gözler de bir şeyin tadının iyi olup olmadığına karar vermede önemli rol oynar. Diğer duyuların aksine, tat duyusu çok zayıftır: bizim için gözlerimizle binlerce rengi ayırt etmek mümkünken, yalnızca beş tadı ayırt edebiliriz: tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve kabaca etimsi doğal baharat güçlendirici olarak çevrilebilen ve özellikle domates, peynir ve ette bulunan umami. Fakat zaten bahsedildiği gibi, tat duyusu yalnızca dile değil aynı zamanda gözlere de bağlıdır. Örneğin, sarı, turuncu ve özellikle kırmız besinler diğer renklerdeki besinlerden daha tatlı olarak kabul edilir. Profesyonel şarap tadımcıları bile geçmişte yanılmıştır. Fransız araştırmacılar kırmızı gıda boyasıyla boyanmış beyaz şarap sunduklarında, on profesyonelden dokuzu sıradan kırmızı şaraptan ayırt edemedi.

Örnek: eş arayışı

Görme duyusu sihirli ilk anda karar verici rol oynar. Mimikler, yüz ifadeleri ve vücut dili genel izlenimin büyük parçasını meydana getirir. Bir saniyelik parçalar içerisinde, insanlar birini etkileyici bulup bulmadıklarına karar verir. Bu yalnızca birbirini daha iyi tanımak içindir ve diğer duyuların – özellikle koku duyusunun – rolü vardır.

Örnek: işitme bozukluğu

Tüm dünyada milyonlarca insan işitmeyle ilgili problemlerle yüz yüze kalır. Bunlardan yalnızca çok az kısmı bunu düzeltmek amacıyla güncel olarak mevcut olan teknik olanaklardan yararlanır. Bu insanlar için büyük bir grupta konuşabilmek laf salatası ve gürültülerin karışımından oluşan bir müzik gibidir. Bu insanlar artık araba kornalarını, polis sirenlerini veya su kaynatıcının ıslığını duyamadıkları için, ayrıca birçok tehlikeler de bulunmaktadır. Bu noktada gözler görevi üstlenmelidir –trafikte, evde, boş zamanlarda.

Örnek: körlük

Kör insanlar kendi engellerini diğer duyularıyla telafi ederler. Örneğin, yoğun eğitimle kendilerini oda içinde yönlendirmek veya koku duyusuyla insanları ve yerleri tanımak için işitme duyusunu kullanabilirler.

görenler hastalık veya bir kaza nedeniyle görmesini kaybetmiş insanlar yaşamlarının kalan kısmında renkleri hatırlayabilir. Doğuştan kör olan insanlar is renkler konusunda hiçbir fikre sahip değildir, fakat hala ışık ve karanlığın ve parlak ve donuğun anlamını anlamaktadır.

Web sitemizde çerezler kullanıyoruz. Çerezler, web siteleri tarafından bilgisayarınıza kaydedilen küçük metin dosyalarıdır. Çerezler yaygın kullanılmaktadır ve sayfaların en iyi şekilde gösterilmesine ve düzeltilmesine yardımcı olur. Sayfalarımızı kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla