Göz sağlığımızı nasıl koruruz

En önemli duyu organımızın korunmaya ve bakılmaya ihtiyacı vardır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken çok fazla şey vardır.

Gözlerimiz sürekli olarak toz, UV ışınları, yabancı cisimcikler ve benzeri bir takım çevresel tahriş edici etkene maruz kalır. Bu nedenle gözlerimize zarar veren şeylerin yanında gözlerimiz için iyi olan şeylerin de farkında olmak bizim için önemlidir. Bu nedenle, sizlere yararlı olacak bir kaç tüyo vereceğiz.

Gözlerimiz canlı renklerden oluşan dünyaya açılan penceredir. Bize bir çocuğun gülümseyişindeki mucizeden, sanat dünyasının büyüsünden ve gezegenimizin tarif edilemez güzelliğinden keyif alma imkanı sağlar. Boyut, güvenilirlik, optik performans, ışık koşullarındaki değişimlere adaptasyon, enerji tüketimi ve sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda, gözlerimiz sanatsal kameraları bile gölgede bırakır. Bu nedenle, gözlerimize özellikle dikkat etmemizi söylemekte fayda vardır. Aşağıda okuyacaklarınız yapılacak ve yapılmayacak en önemli şeylerin sıralandığı bir özettir:

1. Önleyici Check-up

Doğduğumuz andan itibaren, gözlerimize gereken önem verilmelidir. Bu durum özellikle de kardeşleri şaşılık ya da ametropi şikayetleri yaşayan prematüre bebekler ve çocuklar çin geçerlidir. Tüm çocuklar 6 ay ile 12 aylık yaş dönemleri arasında bunu yanı sıra 30 aylık ile 42 aylık yaş dönemleri arasında bir oftalmoloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Küçük yaşlarda gözlük takması gereken çocuklar düzenli check-up yaptırmak zorundadırlar. Motorlu araç kullananlar görme keskinliği, görme alanı, gece görme, renk görme ve aynı zamanda parlak ışığa karşı hassasiyet konularında yıllık check-uplar yaptırmalı ve durumlarını takip etmelilerdir.

Çoğu insan için, 40 yaşından itibaren glokom için düzenli test yaptırmak önemlidir, yüksek risk taşıyan insanlarda aynı şekilde 20’li yaşların başından uygulanır. Tercihen, bu testler her iki yılda bir uygulanmalıdır. 55 yaşından itibaren, makula düzenli olarak kontrol edilmelidir, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) erken teşhis edebilmek için en ideali yılda bir kontrollerin yapılmasıdır. Sigara içenler ya da güneş altında uzun zaman geçirenler daha büyük risk altındadır.

2. UV koruma

Herhangi bir özel koruma kullanmadan güneş altında uzun süre kalanlar güneş yanığı riskiyle karşı karşıyadır; bunu şimdilerde herkes biliyor. Yine de birçok insanın bilmediği bir şey var: gözünüzün korneası da güneşten yanabilir, bu duruma ‘kar körlüğü’ ya da ‘parlama yanığı’ adı verilir. Eğer böyle bir durum meydana gelirse, korneadaki sini uçları korunmasız kalır. Şiddetli ağrı, ışığa karşı aşırı hassasiyet, aynı zamanda yanma, kızarma ve gözlerde sulanma semptomlar arasındadır. Zaman zaman görmede bozukluğa da neden olabilir. Uzun vadede, UV ışınlarına maruz kalma konjunktivada kalınlaşma ve katarakt aynı zamanda makula dejenerasyonunun oluşma riskinde artışına neden olur. Bu nedenle UV ışınlarını ideal şekilde filtreleyen güneş gözlükleri kullanmak önemlidir. İdeal olanı, güneş gözlüklerinin UV 400’ ün minimum UVA/UVB korumasına sahip olmasıdır. Bu güneş gözlüklerinin ultraviyole aralığındaki ışık ışınlarının zararlı etkilerini bloke eder. Tüyo: büyük gözlük camları küçük olanlardan daha iyidir. İkincisi ışığı çerçevenin üstüne ve kenarlarına yönlendirir. Güneş gözlükleri kullanmak üstü açılan arabalar kullandığında, paten kayarken ve bisiklete binerken mutlak bir zorunluluktur.

 

3. Temiz hava

Bu madde sadece akciğerler, kalp ve damarlar için yararlı değildir. Gözünüzün korneası da oksijenini direkt olarak havadan alır. Bunun sebebi şudur: kendi kendilerine oksijen sağlayamazlar. Dumanlı ve havasız bir odada kalan birinin gözlerini sıkça temiz havaya çıkarak rahatlatması gerekir. Ayrıca, daimi kontak lens kullanıcılarının arada bir ‘gözlük takma günleri’ olmalı ve gözlerini dinlendirmelidirler.

 

4. Bilgisayar

Çalışmalar nihayet şunu kesin olarak ispat etmiştir: bilgisayar başında uzun süre çalışmak ve bilgisayar ekranına bakmak gözleri kurutur çünkü gözlerimizi diğer zamanlardan çok daha az kırparız. Bu nedenle bilgisayar başında çalışırken düzenli olarak gözleriniz için molalar vermelisiniz. Gözlerinizi ekrandan ayırın, uzak bir yere bakın, gözlerinizi zaman zaman kapatın ve açın ve bilinçli olarak gözlerinizi kırpın. Göz yogası da – görme antreman tüyolarımıza bakın – gözleriniz için rahatlatıcı olabilir. Tüm bu tüyolar gözün koruyucu yağ tabakasının ideal biçimde yayılmasını sağlayacaktır..

 

5. Hijyen

Gözler vücudumuzun bir parçasıdır; bu bilinen bir gerçektir. Ancak bu aynı zamanda gözlerinize dokunmadan ve ovuşturmadan önce her zaman ellerinizi yıkamanız gerektiği anlamına gelir.

 

6. Kozmetik Ürünleri

Göz makyajı yapmayı seven herkes sadece alerji testleri yapılmış ve koruyucu içermeyen ürünler kullanmalıdır. Gözleri tahriş eden ürünler bunu korneada bulunan koruyucu yağ tabakasına saldırarak yapar. Geceleri kirpiklerinizde ve göz kapaklarınızda bulunan rimel, göz kalemi ve göz farlarını temizlemenin önemli olduğunu unutmayınız.

 

7. Göz kremleri

Göz kremi kullanan biri her şeyden önce ürünü en ince ayrıntılarına kadar araştırmalıdır. Çünkü bu ürünler petrol türünden herhangi bir yağ içermemelidir. Bu yağlar göz yaşı tabakasına zarar verir ve alerjiye neden olur. Yüz kremlerini de direkt olarak gözlerinizin etrafındaki bölgeye sürmekten kaçının.

 

8. Yabancı cisimler

Yabancı cisimler hassas korneaya zarar verebilir ve gözün içinin yanmasına neden olabilir. Fakat dikkatli olunmalıdır: eğer yabancı cisim korneayı delerse bu küçük delik kendiliğinden kapanır. Hasar dışarıdan daha fazla görülmez. Eğer bu şartlar altında gözlerinizi ovuşturursanız, küçük lezyonlara ve aşınmalara neden olabilir ve sonuç olarak bir oftalmoloji uzmanı tarafından muayene edilmeniz zorunlu hale gelecektir. Eğer gerekirse, oftalmoloji uzmanı yabancı cismi uzaklaştırır, yangı ve acıyı dindirmek için ilaç reçete eder.

 

9. Kimyasal yanıklar

Kimyasal yanıklar çoğunlukla asitler, alkaliler, mürekkep ve kireç nedeniyle meydana gelir. Bazı yanıklar ısının direkt ya da endirekt etkisi nedeniyle meydana gelir. İki durumda da, gözde şiddetli bir yanma hissi meydana gelir ve bu durum göz kapaklarında kasılma şaşılığa neden olur. Tüm vakalarda şunlar yapılmalıdır: gözlerinizi musluk suyuyla durulamayın, çünkü steril değildir ve hemen bir oftalmoloji uzmanına başvurun!

ZEISS Online Görme Kontrolü Kontrast ve rengi ne kadar iyi görüyorsunuz? Görmenizi hızlı ve kolay bir şekilde buradan kontrol edin!
Görme Profilim Kişisel görme alışkanlıklarınızı şimdi belirleyin ve kişiselleştirilmiş gözlük camı çözümünüzü bulun.
Yakınınızdaki ZEISS Gözlükçüsünü Bulun

İlgili Makaleler

İyi bir gözlükçüyü nasıl bulursunuz? İlk göz muayenesinden gözlük camlarının takılmasına kadar tüm süreçte nelerin önemli olduğunu size anlatacağız.
Yeni gözlük satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerin listesi Yakın ve uzak gözlüğü, progresif gözlük, spor gözlüğü, okuma gözlüğü veya işyeri gözlüğü: Neleri bilmeniz gerekiyor?
Az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir mi? Bu herkesin duyduğu popüler bir efsanedir: az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir. Yine de son araştırmalar bunun hiçbir biçimde doğru olmadığını gösteriyor.

Sağlık + Koruma 16 Eki 2017

Tags: Önleme

Yanlış gözlükler veya kötü ışık koşulları gözlerinize zarar verebilir mi? Gözlerinizin çok zorlanması sonucunda neler olacağını size açıklayacağız

İlgili Ürünler