İlaçlar görmeyi bozabilir

Bazı ilaçları kullanırken dikkatli olunmalı. Bazı durumlarda gözlerinize zarar verebilirler.

Göz kuruluğu ya da göz hastalığı her zaman görme bozukluğunun nedeni değildir. Bazı ilaçlar gözün normal şekilde çalışmamasına neden olabilir.

Eğer gözleriniz sağlıklı ise, gecenin karanlığında ve parlayan güneşin altında bile görebilirsiniz. Gözlerimiz binlerce rengi ayırt edebilir ve gökyüzünde uçan bir golf topunu görebilir. Fakat bu durum sadece insanın ‘kamera’sı mükemmel şekilde çalıştığında mümkündür. Önemli bilgi: her zaman en önemli duyu organımızın en ideal şekilde çalışmama sebebi bir göz kusuru ya da göz hastalığı değildir.

Çeşitli ilaçlar da gözlerimizde direkt bir etki bırakabilir. Farklı ilaçların muhtemel yan etkileri şunlardır: kuru gözler, ışığa ve parlamaya karşı yükselen duyarlılık, bulanık görme, bozulmuş çevresel algı ya az ışıklı ortama geçerken uyum sağlama zorluğu. Ayrıca, bazı ilaçlar UV ışınlarının geçirgenliğini arttırır. Burada aynı zamanda gözlerimiz için bu durumların sonuçları bulunmaktadır.

Eğer sorunlar yaşıyorsanız doktorunuza yapacağınız bir ziyaret size gerçekten yardımcı olacaktır. Ve ilaç kullanımı ile ilgili bilgileri okuduktan sonra doktorunuza danışmadan sadece ilacı kesmekle kalmayın. Doktorunuza önemli belirtileri tarif edin. Her zaman alternatif bir ilaç bulunabilir.

İşte kısa bir genel bakış:

Doğum kontrol hapı
Bazı doğum kontrol hapları kuru gözlere neden olabilir. Jinekologunuzla konuşup başka bir reçete yazmasının mümkün olup olamadığını sorabilirsiniz. Bazı belirtiler örneğin hiyaluronik asit içeren ‘suni gözyaşı’ ile rahatlatılabilir. Eczaneden reçetesiz satın alabilirsiniz.

Antibiyotikler
Bazı preparatlar görme problemlerine, gözlerde yanmaya ve ışığa karşı yükselen duyarlılığa neden olabilir. Bazı ender durumlarda korneada renk kaybına neden olabilir. Antibiyotik tedavisi bittikten sonra, belirtiler ortadan kaybolur. Yine de bu tarz problemler yaşarsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz. Alternatif bir ilaç bulmak mümkün olabilir. Eğer mümkün değilse, tedavi süresince araba kullanmayı ya da diğer aktiviteleri bırakmanız akıllıca olacaktır. Işığa duyarlılık için, iyi bir gözlük kullanmak gerçekten akla yatkındır ve gözlerinizi rahatlatacaktır.

Alerji ilaçları
Antialerjik göz damlaları sıklıkla lokal antihistaminik içerir (Histamin vücutta doğal olarak üretilen ve sıklıkla alerjik reaksiyona neden olan bir transmiterdir). Antihistaminik göz damlaları alerjik reaksiyon sonucu oluşan konjuktivit tedavisinde oldukça yardımcıdır. Yine de gözlerde kızarıklığa, yanmaya, kuru göze, bulanık görmeye, ışığa karşı duyarlılığa ve çok az sayıda insanda gözyaşında artışa neden olabilir. Not: başka bir tedavi yöntemi olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın.

Antiaritmik ilaçlar
Antiaritmik ilaçlar kardiak aritmi (kalp ritim) rahatsızlığı bulunan hastalara yardımcı olur. Bazı müstahzarlar (özellikle amiodarone) korneanın ön yüzeyine mikro tortular bırakır. Genellikle görme bu nedenle etkilenmez. Çok ender vakalarda bulanık görme ve ışık kaynağının etrafında renkli halkalara neden olabilir. Tedavi sonlandıktan sonra geriler. Eğer bu belirtileri yaşarsanız, doktorunuza başvurunuz. Araba kullanma yetiniz ya da iş performansınız bozulabilir.

Yüksek tansiyon ilaçları
Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için bir nimettir; ancak kuru göz oluşumuna neden olabilir. İşte size bazı tavsiyeler: eğer yüksek tansiyon ilaçları alıyorsanız ve istenmeyen yan etkiler yaşıyorsanız, lütfen doktorunuzla irtibata geçin. ‘Suni gözyaşı’ eczanede kolaylıkla bulabileceğiniz bir üründür ve sıklıkla yardımcı olur.

Ağrı kesiciler
Asetil salisilik asit, diklofenak ya da ibuprofen içeren non-steroid anti romatizma ilaçların sıklıkla kullanılması, ender vakalarda bulanık ya da çift görmeye neden olabilir. İlaçları aldıktan sonra bu semptomlarla karşılaşırsanız, doktorunuzun başka bir ilaç reçete etmesini istemelisiniz. Az sayıda ağrı kesici göz bebeğinde daralmaya neden olabilir. Bu durum öncelikle karanlıkta görmeyi zorlaştırır. Aynı zamanda, başka bir ilaç en iyi çözüm olabilir.

Kısıtlamalara ve bazı ilaçların neden olabileceği potansiyel yan etkilere rağmen panik yapmaya gerek yoktur. Genel anlamda, doktorunuz kesin surette size yardım edebilir ve potansiyel sorunlar meydana gelmeden önce önlenebilir.

Kortizon içeren ilaçlar

Kortizon içeren ilaçlar vücuttaki çeşitli enfeksiyonlarda sıklıkla kullanılır. Uzun süreli tedaviler sırasında, gözlerde çeşitli değişimlere neden olabilirler: gözün iç basıncında artış (glokom) ve optik sinirde sonradan ortaya çıkan hasarlar görülebilir. Aynı şekilde kortizon preparatları kataraktın oluşum hızında artışa neden olabilir.

Kortizon preparatlarıyla kısa süreli tedavi, gözde genellikle kalıcı değişikliklere neden olmaz.

Görme Profilim Kişisel görme alışkanlıklarınızı şimdi belirleyin ve kişiselleştirilmiş gözlük camı çözümünüzü bulun.
Yakınınızdaki ZEISS Gözlükçüsünü Bulun

İlgili Makaleler

Az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir mi? Bu herkesin duyduğu popüler bir efsanedir: az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir. Yine de son araştırmalar bunun hiçbir biçimde doğru olmadığını gösteriyor.

Sağlık + Koruma 16 Eki 2017

Tags: Önleme

Havuç, göz için faydalı mıdır? Genç yaşımızdan beri, havucun gözlerimiz için faydalı olduğundan bahsediyoruz. Ne yazık ki bu bir noktaya kadar doğrudur.

Sağlık + Koruma 16 Eki 2017

Tags: Önleme

Gözleriniz için bir egzersiz Gözlerimiz hergün çok yoğun çalışıyor. Birkaç basit göz egzersiziyle gözlerinizi rahatlatabilir ve görmenizi tazeleyebilirsiniz.

Sağlık + Koruma 16 Eki 2017

Tags: Önleme

İyi görmenin önemi Eğer bir duyumuz eksilirse, diğer duyular onun görevini üstlenmek zorunda kalır. Gözler bunda önemli bir rol oynar.

Sağlık + Koruma 16 Eki 2017

Tags: Önleme